Triggerpointtherapie

Triggerpointtherapie
Triggerpointtherapie

Wanneer kies ik voor triggerpointtherapie?

Veel mensen weten niet dat spieren verstrekkende pijnklachten kunnen veroorzaken of minimaal deel uitmaken van de pijn. Ook bij diagnoses als hernia, hielspoor, migraine, chronische rugpijn, frozen shoulder, CANS, RSI, fibromyalgie en heupklachten, om maar een paar voorbeelden te noemen, kunnen triggerpoints (mede) de oorzaak zijn van de pijn. Als je pijnklachten hebt waarbij spieren betrokken zijn, kan een consult uitwijzen of een behandeling zin heeft of niet.

Welke symptomen geven triggerpoints?

Triggerpoints geven net op een andere plek pijn dan je direct zou verwachten. Dit heet afgeleide pijn oftewel ‘referred pain’. Als je op de triggerpoint drukt, ontstaat er plaatselijk of ergens anders in het lichaam pijn of een gevoelsverandering, zoals tintelingen, een doof huidgevoel of jeuk. Doordat het probleempunt in een spier zit, merkje dit ook vaak aan de motoriek en de  coördinatie. Spieren zijn door triggerpoints vaak stijf en/of zwak en je kunt last hebben van beperkte bewegingsuitslag of verminderde coördinatie. Ook zogenoemde autonoom-vegatatieve symptomen treden geregeld op bij triggerpoints. Voorbeelden hiervan zijn oorsuizen, duizeligheid en misselijkheid.

Waardoor ontstaan triggerpoints?                                                                                                 

Een triggerpoint, oftewel de kramptoestand in een spier, ontstaat door overbelastingen/of spieruitputting.      Overbelasting kan ontstaan door een verkeerde houding, veel dezelfde bewegingen, stress, een ongeluk, een medische ingreep en zware inspanning. Spieruitputting kan ontstaan door onderbelasting. Daardoor zijn spieren zwak en eerder uitgeput. Ook kan een chronische aandoening zoals migraine of bijvoorbeeld RSI voor spieruitputting zorgen.

Wanneer is triggerpointtherapie nodig?                                                                                            

Bij triggerpointtherapie worden triggerpoints aangepakt en weggemasseerd. Een triggerpoint zal niet snel vanzelf verdwijnen. Denkbare situaties waarbij triggerpointtherapie goed kan werken:

Als je last hebt van stekende, brandende, zeurende pijnklachten.

Als je vaak stijve spieren hebt.

Als je klachten maar niet overgaan.

Als jezelf ook wilt werken aan herstel en daarbij inzicht wilt krijgen over de oorzaak van je klachten en hoe je de klachten in stand houdt.

Als je behoefte hebt aan een lichaam dat weer optimaal kan bewegen en sporten.