Emotionele pijn

20-12-2019

Pijn die tussen je oren zit? Of "het" zit tussen je oren? Uitspraken die nog wel eens worden gedaan als er geen verklaring voor de pijn kan worden gegeven. Dan moet het wel in je hoofd zitten.
Psychosomatisch is het dure woord dat wij gebruiken. Psycho is de geest en soma staat voor lichaam. Dus vrij vertaald je geest die je lichaam ziekt maakt. Of in ieder geval je geest is zo belastend voor je lichaam dat je lichaam daadwerkelijk pijn gaat doen. Klachten als veel voorkomende hoofdpijn, veel voorkomende rugpijn, altijd moe, vaak duizelig en buikpijn zijn voorbeelden van bekende klachten die verband kunnen houden met emotionele belastbaarheid.
En mocht je met deze klachten aankloppen bij de huisarts en die kan bij medisch onderzoek geen oorzaak vinden dan kan de diagnose psychosomatische klachten zijn. Het is alleen lastig vast te stellen of dat nou echt het verhaal is. En iedereen heeft drukke en minder drukke periodes in het leven. Maar zodra de klachten invloed hebben op je dag dagelijkse leven en je beperkt wordt in je normale doen dan is het goed mogelijk dat je geest het je lichaam te moeilijk maakt. Je lichaam zegt eigenlijk tegen jou dat het niet goed gaat. Hij roept weer hard naar jou (zoals in mijn vorige verhaal) : Hallo, hoor je mij? Het gaat niet goed met je!
Wij weten allemaal dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Je bent nou niet alleen maar je hoofd en je bent ook niet alleen maar je lichaam. Al zijn er wel echte denkers, doeners en voelers maar dat is een ander verhaal ;-) Andersom kan ook dat je door lichamelijke pijn geestelijk en emotioneel vermoeid bent., niet lekker in je vel zit of zelfs psychische problemen krijgt zoals een depressie of een burn-out.
Maar het is zeker ook mogelijk dat onverwerkte gebeurtenissen vanwege verlies van iemand van wie je houdt, langdurige werkstress, relatieproblemen, ernstige trauma's en angsten je lichaam en geest zou uit balans brengen dat je gezondheid en lichaam er letterlijk onder gaan lijden. Met als gevolg schouder-, rug en nekpijn bijvoorbeeld.
Het onderdrukken of vermijden van gevoelens, emoties, gebeurtenissen, het niet luisteren naar de taal van je lichaam, het rennen en rennen en vooral niet voelen heeft gevolgen voor je lichaam. En dan kan er een moment komen dat je lichaam zegt en nu is het genoeg! En dan kunnen er een heleboel klachten ontstaan die voor iedereen anders zijn.
Als je jezelf klachten hebt die je niet meteen kunt verklaren is het altijd goed om naar de huisarts te gaan. Maar daarnaast is het ook verstandig om niet heel lang door te blijven lopen. Hoe langer je ermee door blijft lopen zonder er aandacht aan te geven hoe lastiger de behandeling zal zijn.
Naast de huisarts zijn er vele andere paden te behandelen. Het doel zal in eerste instantie zijn weer je lichaam en gevoel te leren vertrouwen. Wat voel ik eigenlijk? Waarom voel ik dat? Wat vind ik daarvan? wat doe ik ermee? Wat wil ik ermee doen? Allemaal vragen die je kunt leren beantwoorden.
Er zijn vele soorten therapie die zich hiermee bezig houden van psychologische hulp tot haptotherapie. Vaak is het een mix van ontspanningstechnieken, op een andere manier naar jezelf leren kijken, je grenzen leren herkennen en daarnaar leren handelen, hulp leren vragen en nog veel meer technieken
Ook bij massagetherapie zijn dit onderwerpen die vaak ter sprake komen. En het kunnen hele mooie ontwikkeltrajecten zijn waarin je jezelf weer opnieuw uitvindt. Uiteindelijk heeft niemand anders de antwoorden voor jou en weet jijzelf het beste wat goed voor je is. Het leren luisteren naar jezelf, naar je lichaam en geest is een van de grootste uitdagingen in ons leven. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen als je dat niet wilt of kunt.
En geloof mij dat combineren met een heerlijke massage is volgens mij best een fijne manier ;-)