Chronische pijn

21-01-2020

Nog steeds onbegrepen maar zo ingrijpend. In mijn praktijk zie ik veel cliënten met pijn. Pijn die komt en gaat, pijn die erbij hoort tot pijn die het leven heel zwaar maakt. Jarenlang werd pijn gezien als een symptoom. Intussen zijn we er achter dat pijn een ziekte op zich kan zijn. En dan doel ik met name op chronische pijn. Wat is chronische pijn eigenlijk? Chronische pijn wordt vaak omschreven als aanhoudende of terugkerende pijn die langer dan 3 tot 6 maanden aanhoudt.
Acute pijn heeft een functie die heel duidelijk is. Het beschermt ons tegen verdere beschadiging van ons lichaam. Bij chronische pijn is de functie onduidelijk. Mensen die bijvoorbeeld door een genetische ziekte geen pijn kunnen voelen worden vaak niet zo oud. Deze mensen voelen bijvoorbeeld niet dat ze een blindedarmontsteking hebben of dat ze ergens anders een flinke ontsteking hebben. Met alle gevolgen van dien. Wat ook vaak gebeurt is dat de mensen met chronische pijn aan zelfmedicatie gaan doen. Bijvoorbeeld door meer alcohol te gaan drinken. Wat weer andere problemen oplevert in hun leven. Chronische pijn levert een hele rits aan opvolgende problemen op en maakt het leven vaak heel complex.
Artsen en patiënten spreken graag over officiële diagnoses. Bij diagnoses horen protocollen en behandelplannen. Het is vaak meetbaar en duidelijk afgekaderd. Helaas is dat met pijn niet mogelijk. Naar schatting hebben 2 miljoen nederlanders last van chronische pijn. Vaak kan er geen aanwijsbare reden worden gevonden die de chronische pijn veroorzaakt. Onbegrepen pijn. Fibromyalgie is bijvoorbeeld ook een vorm van onbegrepen pijn. En het blijkt dat mensen na operaties vaak achterblijven met napijn. Soms zo erg dat deze mensen aangeven liever de operatie niet te hebben gehad. Deze pijn kan grote gevolgen hebben voor het leven van deze mensen. Het kan zijn dat ze niet meer kunnen werken. Terwijl de arbo-arts van mening is dat werken nog wel mogelijk is. Mensen raken dan hun baan kwijt en kunnen in financiële problemen komen. Het sociale leven wordt steeds kleiner. Als activiteiten met vrienden en familie al snel te belastend is, worden deze mensen als snel niet meer uitgenodigd. Of nog erger aangezien voor aanstellers. Ik wil niet zeggen dat de mensen met chronische pijn kan niet meer kunnen werken, maar voor veel mensen wordt het wel heel lastig met heel veel pijn.
Gezien de grote groep mensen die last heeft van chronische pijn wordt er nog maar relatief weinig onderzoek naar chronische pijn gedaan. Erg veel mogelijke oplossingen zijn er dan ook niet. Helaas kunnen therapeutische massagebehandelingen de chronische pijn ook niet oplossen. Wel kan het verlichting brengen. Het positief aanraken in een behandeling van een uur kan een hele opluchting zijn voor mensen die gewend zijn aan veel pijn in hun leven. Een regelmatige massagebehandeling kan het leven aanzienlijk verlichten.